Back to Question Center
0

Semalt Expert kaže kako je iscrpljivanje podataka na webu legalizirano sudskim odlukama

1 answers:

Iako može biti protuzakonito izrezati podatke s web stranica bez izričitog dopuštenja

od vlasnika mjesta, sudac je nedavno donio drukčije odluke pod određenim okolnostima. hiQ Labs nedavno je podnio tužbu protiv LinkedIna kako bi spriječio njihovo vađenje podataka s LinkedIn stranica.

Došlo je kao nepristojni šok većini ljudi koje je LinkedInu reklo da daju pokretanje besplatnog pristupa svojim web stranicama. hiQ je koristio svoje algoritme za otkrivanje kada korisnik LinkedIn traži posao na temelju promjena koje korisnik čini svojim javnim profilom.

Algoritmi se izvode na podacima ekstrahiranim s LinkedIn web stranica. Kao što se očekivalo, LinkedInu se to nije svidjelo i protumjere su stavljene na mjesto kako bi se spriječilo hiQ iz daljnjeg ekstrakcije podataka. Osim tehničkih zapreka koje su bile postavljene, izdane su i snažno formulirane zakonske upozorenja.

Stavljanje u pogon nije imalo drugog izbora nego da pravno preuzme pitanje. Morao je tražiti pravnu naknadu. Tvrtka je željela da LinkedIn naređuje ukloniti svoje tehničke prepreke. hiQ je također želio da njegov proces ekstrakcije podataka na LinkedInu bude legaliziran.

Srećom za stavljanje u pogon, dobio je ono što je želio. Odluka je bila u korist hiQ-a. LinkedIn je naređeno da ukloni sve protumjere koje ometaju hiQ od struganja svojih (LinkedIn) web stranica i također daju hiQ besplatno rukom jer je čin potpuno legalan. Sudac je zaključio svoju odluku o činjenici da ono što hiQ želi ostrugati su podaci koji su prikazani za javni prikaz.

Sudac nije samo naložio okrivljeniku da ukloni sve preventivne mehanizme usvojeno protiv krivnje, ali je također naložio da se optuženik u budućnosti odustaje od takvih djela. Iako je odluka još uvijek privremena zabrana, srce je čuti da zakon podržava otvorene internetske podatke i besplatan pristup informacijama na Internetu, jer to potvrđuje da. Čak i ako konačnu odluku dade prednost optuženiku, ta je činjenica već utvrđena.

Sudac je promovirao tu politiku zatvaranjem gotovo svih argumenata vezanih uz LinkedIn. Dok je LinkedIn nastojao utvrditi da tužitelj krši privatnost, sudac ga je suprotstavio činjenicom da je tuženik također prodao podatke.

Kada argument nije vodio, optuženi je također izjavio da je čin hiQ-a bio u velikoj mjeri kršen Zakonom o prijevari i zloupotrebi računala (CFAA) jer je pokretanje pristupilo svojim poslužiteljima kako bi ilegalno prikupljali podatke. Opet, argument je probušen. Odbačeno je na temelju činjenice da je hiQ samo ogrebotina sadržaja na javnim, nenasilnim stranicama.

Sudac je analizirao slučaj kao netko koji hoda u otvorenu trgovinu tijekom radnog vremena. Ne može se reći da takva osoba ne smeta. Dakle, hiQ nije protuzakonito. Zanimljivo, sudac je otišao dalje objasniti zašto je njegovo vladanje u javnom interesu.

Ukratko, sud je prihvatio da je u javnom interesu omogućiti otkrivanje, izdvajanje i analizu podataka. Dakle, to će biti štetna politika poticanja postavljanja prepreka za slobodan protok informacija.

Što biste trebali naučiti iz presude

Iako možda nemate razloga za izdvajanje podataka izravno iz LinkedIn-a, trebali biste saznati iz presude. Bolje je igrati sigurno čitanjem i poštivanjem robota. txt datoteku svih web stranica. Zapamtite, odluka je i dalje privremena zabrana. Na kraju bi moglo ići u korist LinkedIn-a.

Iako se odluka ne može izravno odraziti na vas, drago je da savezni sud podržava politiku održavanja interneta otvorenim za javnost. Dakle, informacije bi trebale biti dostupne i dostupne onima koji ih mogu pretražiti i iskoristiti.

Web podaci su iznimno korisni svima, posebno medijskim analitičarima, programerima, znanstvenicima podataka i nekim drugim stručnjacima. Kao takav, vladavina je dobrodošao razvoj Source .

December 22, 2017